מתי לא משלמים מזונות
פנייה מוקדמת עשויה להיות מפתח להצלחה. לפנייה מהירה לחץ כאן
חובת תשלום מזונות לילדים נועדה להבטיח את רווחתם לאחר גירושי ההורים, אך האם ישנם מצבים בהם ניתן לקבל פטור מתשלום זה? במאמר הבא נענה על השאלה מתי לא משלמים מזונות על היבטיה השונים, כולל המקרים בהם עשוי בית המשפט להורות על ביטול או הפחתה של דמי המזונות, והשיקולים העומדים בבסיס החלטות אלו.
מתי לא משלמים מזונות – נסיבות בהן ניתן פטור מתשלום מזונות
חובת תשלום דמי מזונות לילדים נועדה לאפשר להם לגדול ברווחה מרבית, גם במקרה של גירושי ההורים. יחד עם זאת, החוק בישראל מאפשר במקרים מסוימים לבקש פטור מתשלום דמי מזונות לרבות:
- פטור עבור ילד “מורד” – ילד שמסרב לקיים קשר עם אביו.
- פטור להורה במשמורת משותפת שוויונית, כאשר הכנסות ההורים דומות.
על שני המקרים הללו ומשמעותם המשפטית, עוד נפרט בהרחבה בהמשך.
האתגר בהשגת איזון בין פטור ממזונות לילד מורד ועקרון טובת הילד
בהליכי גירושין בהם מעורבים קטינים, טובת הילדים היא שיקול מרכזי בהכרעות בית המשפט. עיקרון זה תקף גם בנוגע לבקשות פטור מתשלום מזונות, הנתפסות כצעד קיצוני המצריך נסיבות חריגות כדי להצדיקו. הסיבה לכך היא שמזונות נועדו להבטיח את רווחת הילדים לאחר הגירושין, וזכותם הבסיסית לא אמורה להיפגע גם אם הקשר עם האב נפגם.
מנגד, בתי המשפט אינם מתעלמים מהקושי לחייב הורה לשלם עבור ילד המנותק ממנו, בפרט כשהניתוק אינו באשמתו. לכן במצבים מתאימים הם נכונים לשקול בקשות לפטור או להפחתת מזונות.
התנאים לפטור מתשלום מזונות לילד מורד
בדיון בבקשה לפטור ממזונות בשל קרע ביחסי אב-ילד, בוחן בית המשפט מספר היבטים:
- נסיבות ניתוק הקשר – אם מדובר ביוזמת הילד, אם לאב יד בדבר, או שמא זו תוצאה של הסתה אימהית.
- האם האב ניסה ככל יכולתו לשקם את הקשר עם הילד.
- ההשלכות הצפויות של הפטור על רווחת הילד וסיכויי שיקום היחסים בינו לבין אביו.
אולם ההחלטה בתביעות לפטור ממזונות לילד מורה, מושפעת גם מגיל הילד. לעניין זה נעשית אבחנה בין קטינים לבגירים, תוך שאיפה לאיזון בין צורכי הילד לזכות האב שלא לשלם לילד שאינו מקיים עמו כל קשר. כאשר מדובר בילד מורד מעיל גיל 18, בתי המשפט נוטים לתמוך באב. עם זאת, לפעמים נבחר פתרון ביניים.
מתי לא משלמים מזונות במשמורת משותפת?
במצב של משמורת משותפת שוויונית בין ההורים בעלי הכנסות דומות, ייתכן פטור מתשלום מזונות שוטפים. הסיבה לכך שממילא כל הורה נושא בהוצאות בזמן שהות הילדים עמו, ואין הצדקה לתשלום נוסף. חריג לכך הוא לגבי ילדים עד גיל 6, שעל פי חזקת הגיל הרך נדרשים להיות במשמורת אימם. רק מגיל 6 ומעלה יתאפשר ביטול המזונות, כך שהעברת כספים תהיה רק עבור הוצאות ייחודיות.
האם ישנן אלטרנטיבות לפטור מוחלט ממזונות?
במקרים רבים מעדיף בית המשפט חלופות כגון הקפאת המזונות זמנית או הקטנת הסכום, ולא ביטול גורף. כך אפשר לתמרץ גם ילדים מורדים לחדש את הקשר עם אביהם בלי לשלול מהם לגמרי את התמיכה הכלכלית לה הם זקוקים. ניתן גם להתנות את חידוש התשלום בטיפול נפשי לילדים שיקדם שינוי ביחסם לאביהם. זהו פתרון מתאים לילדים קטנים וגדולים כאחד.
מעבר לשאלה מתי לא משלמים מזונות – חשוב להבין האם זהו הדבר הנכון לעשות
על אף המשמעות החשובה של תשלום מזונות לרווחת הילדים, אין בכוחו של עיקרון זה לגבור בכל מקרה על שיקולים מהותיים נוספים. עקרונות של הגינות והדדיות באחריות ההורית עשויים להביא לפטור מתשלום המזונות במצבים המתאימים.
בנוסף, למרות שהשאיפה היא לשמור במידת האפשר על קשר בריא בין ילדים לשני הוריהם גם לאחר הגירושין, המציאות מראה שלא תמיד ניתן להגשים את החזון הזה במלואו. בתי המשפט נדרשים להתחשב במגוון פרטי המקרה יחד עם העקרונות המשפטיים החלים עליו, על מנת להגיע לפתרון המיטבי בכל תיק ותיק.
בסופו של דבר, המפתח לניהול נכון וצודק של סוגיית המזונות הוא שיתוף פעולה בין ההורים המתגרשים, קבלת אחריות משותפת ושמירה על צרכי הילדים כמוקד העיקרי. ככל שאלו יידעו לפעול יחדיו למרות הפרידה ביניהם, כך קטן הסיכוי שבית המשפט יידרש להכרעות מהותיות ומשמעותיות בנושא זה.
לכן ההמלצה החמה להורים במצבים כאלה היא למצות תחילה את הדרכים להגיע להסכמות ביניהם, לא רק מתוך כבוד זה לזה ולקשר ההורי של כל אחד מהם עם ילדיהם, אלא גם לטובת ולרווחת הילדים עצמם.
לצורך זה, כדאי לשקול פנייה לשירותי גישור, ייעוץ וטיפול שיכולים לתרום לקידום מטרה זו. ורק כמוצא אחרון, לבקש הכרעה שיפוטית בדילמה הסבוכה של מתי לא משלמים מזונות ילדים.
בטווח הארוך, הרווח לכל הנוגעים בדבר יהיה משמעותי יותר, ככל שיימנעו עד כמה שאפשר הליכים משפטיים יקרים, ארוכים ומייגעים.
חשיבות הסיוע המשפטי בתביעות לפטור מתשלום מזונות
הורה המעוניין להפסיק לשלם מזונות לילדיו רשאי להגיש לבית המשפט בקשה לפטור מתשלום.
כדי להעלות את הסיכוי לקבלת הבקשה או להתמודד עם תביעה כזו, רצוי להסתייע בשירותי עו”ד גירושין מיומן ומנוסה בתחום דיני המשפחה. עורך הדין יוכל לבחון את הסיכויים לאישור בקשת הפטור ממזונות ולייצג את הלקוח באופן המיטבי מבחינתו. אין ספק כי מדובר בהליך מורכב הדורש התמצאות רבה בחוק ובפסיקה וכן ניסיון בהתנהלות נכונה בפני הערכאות המשפטיות.
לסיכום
על אף חשיבותו הרבה של תשלום מזונות לטובת רווחת הילדים, החוק בישראל מכיר במצבים שבהם ראוי לפטור הורה מתשלום זה או להפחיתו. הדבר תלוי בגורמים כמו גיל הילדים, מצבו הכלכלי של כל אחד מההורים, הסיבות לנתק בין הילדים לבין האב – אם ישנו, מאמצי האב לשקם את הקשר עם ילדיו והשלכות הפטור הפוטנציאליות על טובת הילדים.
ההמלצה הכללית להורים היא לנסות להגיע להבנות בעניין המזונות בדרכי שלום, ולפנות לערכאות משפטיות רק כמוצא אחרון. אם בכל זאת יש צורך בכך, מומלץ להיוועץ עם משרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה, כדוגמת משרד עו”ד אביב הראל, על מנת לקבל ליווי מקצועי ויעיל בהליך מורכב ורגיש זה. לפרטים נוספים – בואו נשוחח.