ניכור הורי
פנייה מוקדמת עשויה להיות מפתח להצלחה. לפנייה מהירה לחץ כאן
ניכור הורי בהליכי גירושין ומשמורת
אין ספק כי גירושין הוא תהליך מורכב במיוחד כאשר לבני הזוג כבר יש ילדים. עבור הילדים מדובר בשינוי אשר מביא עמו המון חוסר ודאות. במקרה שבו תהליך הגירושין מתקיים באופן שאינו ידידותי בין שני ההורים, הילדים עשויים להיות תקועים באמצע ולחוות מצוקה של ממש. ישנם מקרים שאותה מצוקה יכולה להביא למצב של ניכור הורי, אשר יכול להשפיע על הסכם הגירושין של ההורים ואף על הסדר המזונות ביניהם.
מהו ניכור הורי?
המושג ניכור הורי למעשה מתאר מצב שבו ילד בוחר לנתק קשר עם אחד מהוריו בעקבות הסתה של ההורה השני. בתהליך גירושין, עשויות לעלות מחלוקות משמעותיות בין ההורים, לא רק בנושאי רכוש אלא גם כמובן בנושא של המשמורת על הילדים ובנושא מזונות. במקרים כאלה, כאשר ההורים אינם מצליחים להגיע להסכמות בצורה נעימה, ייתכן כי ההורה אשר צפוי לקבל את דמי המזונות ולקבל משמורת משמעותית יותר, עשוי להסית באופן עקבי את הילד מפני שמירת קשר עם ההורה אחר. אם בעבר היה רווח יותר להניח הניכור ההורי נעשה מתוך בחירה של הילד גרידא, כיום כבר ידוע שברוב המוחלט של המקרים הניכור הנו תוצאה של פעולת ההורה המסיט והמצוקה שבה הילד נמצא.
באילו אופנים יכול הניכור ההורי להתבטא?
ניכור הורי יכול לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, כאשר חלק מהדרכים מינוריות יותר וחלקן קיצוניות ועשויות להביא להשלכות משמעותיות יותר עבור ההורה המנוכר. במקרים מסוימים ייתכן שהניכור ההורי יבוא לידי ביטוי בכך שהילד יסרב להיפגש עם ההורה המנוכר, ואף יביע כלפיו זלזול ובוז במקרים שבהם מפגשים יתקיימו בכל זאת. ישנם מקרים קיצוניים במיוחד, שבהם ההורה המסית יפעיל לחץ על הילד לכדי הגשת תלונה במשטרה נגד ההורה המנוכר, בגין הזנחה או אלימות.
אם יש לבני הזוג מספר ילדים, ייתכן שהניכור ההורי ישפיע גם על היחסים בין האחים, אם רק אחד מהילדים או רק חלק מהאחים בוחרים בדרך של ניכור הורי.
כיצד יש לפעול במצב של ניכור הורי?
כאשר מתקיים מצב של ניכור הורי, בוודאי כאשר הניכור מוביל להגשה של תלונת שווא במשטרה, חשוב עד מאוד להיוועץ עם עו”ד משפחה אשר מכיר את התופעה ויודע כיצד להתמודד עימה ברמה המשפטית. כמובן כי ישנה חשיבות רבה על נקיטה בצעדים המאפשרים ריפוי של הקשר בין הילד להורה המנוכר, אך לרוב ההורה המסית יערים קשיים בכל הקשור לשיפור הקשר בין הילד להורה המנוכר.
ברמה המשפטית, עו”ד משפחה מיומן ומנוסה יוכל לסייע להורה המנוכר להגיש תביעה לחידוש קשר, המאפשרת לבית המשפט לבחון את נסיבות הניכור ולקבוע כיצד יש להתייחס לנושא המשמורת בהתאם למערכת היחסים בין הילד להורה המנוכר. ישנם אף מקרים שבית המשפט יטיל על ההורה המסיט את החובה להביא את הילד לטיפול פסיכולוגי מתאים ולתרום לחידוש הקשר.