הסכם משמורת משותפת
פנייה מוקדמת עשויה להיות מפתח להצלחה. לפנייה מהירה לחץ כאן


פרידה וגירושין הם מהתהליכים המאתגרים ביותר שמשפחות עוברות, ואחת ההחלטות המשמעותיות ביותר בתהליך היא הסדרת אופן הטיפול בילדים לאחר הפרידה. הסכם משמורת משותפת הפך בשנים האחרונות למודל מועדף בקרב משפחות רבות בישראל, המבקשות לאפשר לילדיהן להמשיך ולשמור על קשר משמעותי עם שני ההורים.
על פי נתוני בתי המשפט לענייני משפחה, יותר מ-40% מהזוגות המתגרשים בישראל בוחרים כיום במודל של משמורת משותפת – עלייה משמעותית בהשוואה לעשור הקודם. מגמה זו משקפת שינוי בתפיסה החברתית והמשפטית, המכירה בחשיבות מעורבותם של שני ההורים בחיי ילדיהם גם לאחר הפרידה.
במאמר זה נסקור לעומק את כל הנושאים הקשורים להסכם משמורת משותפת: החל מהגדרה משפטית דרך היתרונות והאתגרים, מרכיבים הכרחיים בהסכם, הקשר למזונות, ועד לתהליך הגיבוש והאישור. בסיום המאמר תוכלו למצוא מידע על אפשרויות לשינוי או ביטול הסכמים קיימים ומענה לשאלות נפוצות בנושא.
מהו הסכם משמורת משותפת?
הסכם משמורת משותפת הוא הסדר משפטי המגדיר את אופן חלוקת האחריות ההורית בין שני הורים שאינם חיים יחד. במסגרת הסכם זה, שני ההורים שותפים באופן שווה או כמעט שווה בטיפול בילדיהם, בקבלת החלטות משמעותיות עבורם ובאחריות לגידולם.
חשוב להבחין בין המונחים “משמורת משותפת” לבין “הסדרי שהות”. משמורת מתייחסת לאחריות הכוללת על הילד והסמכות לקבל החלטות עבורו, בעוד הסדרי שהות מגדירים את חלוקת הזמן הפיזי שהילד שוהה עם כל אחד מההורים. הסכם משמורת משותפת כולל בדרך כלל גם הסדרי שהות שוויוניים או קרובים לכך.
בעשור האחרון חלו שינויים משמעותיים בתפיסה המשפטית בישראל לגבי משמורת משותפת. עד לפני כעשור, ברוב המקרים הוענקה המשמורת לאם בעוד האב קיבל הסדרי ראייה מוגבלים. כיום, בתי המשפט מכירים ביתרונות של מעורבות שני ההורים בחיי ילדיהם, והמגמה היא לעודד הסכמי משמורת משותפת כאשר טובת הילד מאפשרת זאת.
העקרונות המנחים את בתי המשפט בקביעת משמורת משותפת כוללים:
- עקרון טובת הילד כשיקול עליון
- יכולת שיתוף פעולה ותקשורת בין ההורים
- מסוגלות הורית של שני ההורים
- קרבה גיאוגרפית בין בתי ההורים
- רצון הילד (בהתאם לגילו ובגרותו)
היתרונות והאתגרים בהסכם משמורת משותפת
יתרונות המשמורת המשותפת
משמורת משותפת מציעה יתרונות משמעותיים לכל המעורבים בתהליך הגירושין, ובראשם הילדים:
שמירה על קשר משמעותי עם שני ההורים: הילדים ממשיכים ליהנות ממערכות יחסים קרובות ומשמעותיות עם שני ההורים, דבר התורם להתפתחותם הרגשית והחברתית. מחקרים מראים כי ילדים שמקיימים קשר קבוע עם שני ההורים לאחר גירושין מסתגלים טוב יותר למצב החדש.
יציבות רגשית לילדים: משמורת משותפת יכולה להפחית את תחושת האובדן שחווים ילדים בעקבות גירושי הוריהם. הידיעה ששני ההורים ממשיכים להיות נוכחים ומעורבים בחייהם מקנה תחושת ביטחון ויציבות.
חלוקת אחריות הורית: הסדר זה מאפשר לשני ההורים לחלוק באחריות הטיפול בילדים, מה שמפחית את העומס הרגשי והפרקטי המוטל על הורה אחד. כל הורה זוכה לזמן מנוחה ופנאי בזמן שהילדים נמצאים עם ההורה השני.
השפעה על קביעת מזונות: הסכם גירושין משמורת משותפת משפיע על אופן קביעת המזונות, כאשר עשויה להיות חלוקה יותר שוויונית של הנטל הכלכלי בין ההורים (בהתאם להכנסותיהם).
האתגרים במשמורת משותפת
לצד היתרונות, משמורת משותפת מציבה גם אתגרים לא מבוטלים:
תיאום לוגיסטי והסדרי מעברים: משמורת משותפת דורשת רמה גבוהה של תיאום בין ההורים. מעברים תכופים בין שני בתים עלולים לעורר קשיים לוגיסטיים כמו שינוע ציוד, בגדים וספרי לימוד.
התמודדות עם קונפליקטים: כאשר היחסים בין ההורים מאופיינים במתיחות ועוינות, משמורת משותפת עלולה להגביר את החיכוכים. ילדים עלולים להיחשף למתחים בין ההורים או להימצא ב”אזור הקרב”.
הצורך בתקשורת רציפה: משמורת משותפת מחייבת תקשורת תדירה בין ההורים בנושאים הקשורים לילדים, דבר שעלול להיות מאתגר עבור הורים שמנסים לבנות חיים עצמאיים זה מזה.
השפעות על הילדים: למרות היתרונות, לא כל הילדים מסתגלים בקלות למעברים תכופים בין בתים. חלקם עשויים לחוות קשיי הסתגלות או תחושת חוסר יציבות, במיוחד בגיל הרך.
רכיבים חיוניים בהסכם משמורת משותפת
הסכם משמורת משותפת מקיף צריך להתייחס למכלול ההיבטים של חיי הילדים. להלן המרכיבים העיקריים שחיוני לכלול בהסכם:
חלוקת זמני שהות מפורטת
אחד המרכיבים המרכזיים בהסכם משמורת משותפת הוא לוח זמנים מפורט הקובע מתי הילדים שוהים עם כל אחד מההורים. הלוח צריך להתייחס לשגרת היומיום, סופי שבוע, חגים וחופשות. הסכם מפורט היטב ימנע אי-הבנות ומחלוקות עתידיות.
ישנם מודלים נפוצים לחלוקת זמני שהות במשמורת משותפת:
- חלוקה שבועית (שבוע אצל כל הורה לסירוגין)
- חלוקה דו-שבועית (3-4 ימים ברציפות אצל כל הורה)
- חלוקה יומית (לדוגמה, ימים א-ג אצל הורה אחד, ימים ד-ו אצל ההורה השני)
הסדרי חגים וחופשות
יש לקבוע מראש כיצד יתחלקו החגים והחופשות מהלימודים. אפשר לקבוע חלוקה שנתית קבועה או חלוקה המתחלפת משנה לשנה. חשוב להתחשב במסורות משפחתיות ייחודיות לכל אחד מההורים.
קבלת החלטות משותפת
הסכם משמורת משותפת מקיף קובע כיצד יתקבלו החלטות בנושאים מהותיים בחיי הילדים, כגון:
- חינוך – בחירת מוסדות חינוך, חינוך מיוחד, חוגים ופעילויות העשרה
- בריאות – טיפולים רפואיים, טיפולים פסיכולוגיים, טיפולי שיניים
- זהות דתית – חינוך דתי, חגיגת טקסים דתיים
- נסיעות לחו”ל – מתן אישורים, הוצאת דרכונים
קביעת מקום מגורים ומרחק גיאוגרפי
הסכם טוב יקבע מגבלות על המרחק הגיאוגרפי בין בתי ההורים, כדי לאפשר מעברים נוחים לילדים ושמירה על שגרת לימודים יציבה. כמו כן, יש לקבוע כיצד יתקבלו החלטות במקרה שאחד ההורים מעוניין לעבור דירה.
הסדרים כלכליים ומזונות
על ההסכם להסדיר את הנושא הכלכלי, כולל:
- מזונות הילדים והאופן בו ישולמו
- חלוקת הוצאות חינוך (כולל חינוך פרטי, חוגים, קייטנות)
- הוצאות רפואיות חריגות
- ביטוחים, קצבאות וזכויות סוציאליות
- הוצאות מיוחדות (בר/בת מצווה, רישיון נהיגה וכו’)
דרכי תקשורת בין ההורים
יש לקבוע כיצד יתקשרו ההורים ביניהם בענייני הילדים, למשל:
- תדירות העדכונים (יומיים, שבועיים)
- אמצעי התקשורת המועדפים (שיחות טלפון, הודעות, דוא”ל, אפליקציות ייעודיות)
- נהלים לעדכון הדדי בענייני בריאות, חינוך ורווחה
מנגנון יישוב סכסוכים
הסכם יעיל יכלול מנגנון ברור ליישוב מחלוקות שעלולות להתעורר בין ההורים, כגון פנייה למגשר, יועץ משפחתי, או מתאם הורי לפני פנייה לערכאות משפטיות.
הסכם משמורת משותפת דוגמא
להלן סעיפים עיקריים שכדאי לכלול בהסכם משמורת משותפת. חשוב להדגיש כי זוהי דוגמה כללית בלבד, ויש להתאים כל הסכם לנסיבות הספציפיות של המשפחה ולקבל ייעוץ משפטי מקצועי.
דוגמה לסעיף משמורת
“הצדדים מסכימים כי המשמורת על הילדים תהיה משותפת לשני ההורים. ההורים יקבלו במשותף החלטות מהותיות הנוגעות לחינוכם, בריאותם ורווחתם של הילדים, ויפעלו בשיתוף פעולה מלא למען טובתם.”
הערה: סעיף זה מגדיר את הבסיס המשפטי להסכם ומדגיש את האחריות המשותפת של שני ההורים. חשוב לציין בבירור את המחויבות לקבלת החלטות משותפת.
דוגמה לסעיף זמני שהות
“הילדים ישהו עם האב בימים א’-ג’, ועם האם בימים ד’-ו’. סופי השבוע יתחלקו לסירוגין בין ההורים: בשבוע הראשון, הילדים ישהו עם האם מיום ו’ בצהריים ועד יום א’ בבוקר, ובשבוע השני – עם האב.”
הערה: סעיף זה מדגים חלוקת זמני שהות באופן ברור. חשוב להתאים את הלוח לגיל הילדים, לצרכיהם ולאילוצי ההורים. יש לפרט גם את שעות המעבר המדויקות ואת מקום המעבר.
דוגמה לסעיף חגים
“חגי ישראל יתחלקו בין ההורים באופן הבא: בשנה א’ – חגי תשרי (ראש השנה, יום כיפור, סוכות) עם האם וחגי האביב (פסח, יום העצמאות, שבועות) עם האב. בשנה ב’ – ההפך. חג המולד וסילבסטר יהיו לסירוגין בין ההורים.”
הערה: סעיף זה הכרחי כדי למנוע מחלוקות בתקופות החגים. יש להתייחס גם לחופשות ממערכת החינוך ולימי הולדת של הילדים.
דוגמה לסעיף הוצאות ומזונות
“ההורים יישאו בהוצאות השוטפות של הילדים בהתאם לזמני השהות. הוצאות חינוך והוצאות רפואיות חריגות יתחלקו שווה בשווה בין ההורים. האב יעביר לאם סכום של _____ ש”ח מדי חודש בעבור מזונות הילדים, וזאת בהתחשב בפערי ההכנסות בין ההורים.”
הערה: בהסכם גירושין משמורת משותפת ללא מזונות, יצוין במפורש כי כל הורה נושא בהוצאות הילדים בזמן שהם שוהים עמו, ללא העברת תשלום בין ההורים. אפשרות כזו מתאימה כאשר הכנסות ההורים דומות וזמני השהות כמעט שווים.
דוגמה לסעיף תקשורת בין ההורים
“ההורים יקיימו בניהם תקשורת שוטפת בענייני הילדים באמצעות קבוצת ווטסאפ ייעודית או יומן משותף מקוון. בנושאים דחופים ההורים יעדכנו זה את זה באופן מיידי. ההורים יקיימו פגישה חודשית לתיאום ודיון בנושאים הקשורים לילדים.”
הערה: קביעת מסגרת ברורה לתקשורת מסייעת למנוע אי-הבנות ומחלוקות. מומלץ לבחור אמצעי תקשורת שנוח לשני הצדדים.
הקשר בין הסכם משמורת משותפת למזונות ילדים
אחד הנושאים המורכבים ביותר בהסכמי משמורת משותפת הוא הקשר בין הסדר המשמורת לבין חיוב המזונות. בשנת 2017 חל שינוי דרמטי בנושא זה, בעקבות פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון.
הלכת בע”מ 919/15
בשנת 2017 קבע בית המשפט העליון בפסק דין בע”מ 919/15 כי במקרים של משמורת משותפת לילדים בגילאי 6-15, חובת תשלום המזונות תחול על שני ההורים באופן שוויוני יותר, בהתאם ליכולתם הכלכלית היחסית. פסיקה זו שינתה את המצב ששרר קודם לכן, לפיו האחריות העיקרית למזונות חלה על האב.
ההלכה החדשה יצרה זיקה ישירה בין הסדרי המשמורת לבין חישוב המזונות, והובילה למקרים רבים של הסכם גירושין משמורת משותפת ללא מזונות או עם מזונות מופחתים משמעותית.
עקרונות מנחים לקביעת מזונות במשמורת משותפת
בקביעת מזונות במסגרת משמורת משותפת, בתי המשפט והצדדים מתחשבים בדרך כלל בגורמים הבאים:
- יחס הכנסות: פערי השכר בין ההורים משפיעים על חלוקת הנטל הכלכלי
- יחס זמני השהות: האם החלוקה שוויונית במדויק או שיש במקצת יותר זמן אצל אחד ההורים
- הוצאות קבועות: מי נושא בהוצאות מדור, חינוך, ביגוד וכדומה
- גיל הילדים: ההלכה החדשה מתייחסת במיוחד לגילאי 6-15, אך משפיעה גם על חישוב המזונות בגילאים אחרים
דוגמאות למקרי מזונות במשמורת משותפת
מקרה 1: הכנסות דומות וזמני שהות שווים
במקרה זה, שבו להורים הכנסות דומות והילדים שוהים אצלם פרקי זמן זהים, יתכן שלא יהיה כלל תשלום מזונות בין ההורים. כל הורה יישא בהוצאות הילדים בזמן שהותם עמו, והוצאות חריגות יתחלקו באופן שווה.
מקרה 2: פער הכנסות משמעותי
כאשר קיים פער הכנסות גדול בין ההורים, למרות זמני שהות שווים, ההורה בעל ההכנסה הגבוהה יותר ישלם מזונות להורה השני. סכום המזונות יהיה נמוך יחסית למקרה של משמורת יחידה, וייקבע על פי יחס ההכנסות.
מקרה 3: זמני שהות לא שווים
במקרים של משמורת משותפת עם חלוקת זמנים לא שוויונית (למשל 60-40), חישוב המזונות יביא בחשבון גם את יחס זמני השהות, וההורה שהילדים שוהים אצלו פחות זמן עשוי לשלם מזונות גבוהים יותר.
שיקולים לעורך דין בגיבוש הסכם משמורת משותפת
בניסוח הסכם גירושין משמורת משותפת, עורך הדין צריך לקחת בחשבון לא רק את היחסים בין ההורים אלא גם את ההשלכות הכלכליות של ההסדר המוצע. גיבוש דוגמת הסכם משמורת משותפת מחייב ראייה מקיפה של כלל השיקולים, תוך התאמה לנסיבות הספציפיות של המשפחה.
תהליך גיבוש הסכם משמורת משותפת
יצירת הסכם משמורת משותפת שיענה על צרכי כל בני המשפחה ויקבל את אישור בית המשפט היא משימה מורכבת. להלן שלבי התהליך המרכזיים:
גישור וייעוץ מקצועי
רבים מההורים בוחרים להיעזר בהליך גישור כדי לגבש הסכם משמורת משותפת. הגישור מאפשר דיון פתוח וגמיש יותר מהליך משפטי, ומעודד שיתוף פעולה בין ההורים. הוא נערך בסיוע מגשר מקצועי – עורך דין, פסיכולוג או עובד סוציאלי שהוכשר לכך.
במקביל, מומלץ לכל צד לקבל ייעוץ משפטי אישי מעורך דין המתמחה בדיני משפחה, שיוכל לבחון אם ההסכם המתגבש אכן מגן על זכויותיו ועל טובת ילדיו.
שלבי התהליך המשפטי
- איסוף מידע – איסוף נתונים רלוונטיים על הילדים, צרכיהם, שגרת חייהם, מצבם הבריאותי והרגשי, ומידע על המצב הכלכלי של ההורים.
- ניסוח טיוטת הסכם – עורך הדין ינסח טיוטה ראשונית של ההסכם, שתכלול את כל הנושאים הרלוונטיים.
- משא ומתן – ניהול משא ומתן בין הצדדים, בין אם במסגרת הליך גישור ובין אם באמצעות עורכי הדין, עד להגעה להסכם מוסכם.
- ניסוח הסכם סופי – לאחר הסכמה על כל הפרטים, ינוסח הסכם סופי שייחתם על ידי שני הצדדים.
- אישור ההסכם בבית המשפט – הגשת ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה, שיבחן אם הוא עולה בקנה אחד עם טובת הילדים.
מעורבות אנשי מקצוע
בתהליך גיבוש ההסכם עשויים להיות מעורבים אנשי מקצוע נוספים:
- עובדים סוציאליים – עורכים תסקירים לבית המשפט ומספקים המלצות לגבי הסדר המשמורת המתאים.
- פסיכולוגים – מספקים הערכה פסיכולוגית של הילדים וההורים, ומייעצים לגבי ההסדרים שיתאימו למצבם הרגשי של הילדים.
- מתאמים הוריים – מסייעים להורים ביישום ההסכם לאחר אישורו, ומתווכים במקרה של מחלוקות.
תפקידו של עורך הדין
עורך הדין ממלא תפקיד מרכזי בגיבוש הסכם משמורת משותפת:
- הבהרת המצב המשפטי והאפשרויות העומדות בפני הלקוח
- ייעוץ לגבי אופן חלוקת הזמן והאחריות ההורית
- ניסוח ההסכם באופן ברור, מפורט ואכיף
- ייצוג הלקוח בהליך אישור ההסכם בבית המשפט
- סיוע בפתרון מחלוקות שעולות לאחר חתימת ההסכם
אישור ההסכם בבית המשפט
כדי שהסכם משמורת משותפת יקבל תוקף משפטי, הוא חייב לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט בוחן בראש ובראשונה אם ההסכם עולה בקנה אחד עם עקרון טובת הילד. לעתים, בית המשפט עשוי להורות על עריכת שינויים בהסכם הגירושין משמורת משותפת דוגמא שקיבל כתוספת לתיק, לפני שיאשר אותו.
שינוי הסכם משמורת משותפת
הסכם משמורת משותפת אינו סטטי ועשוי להיות צורך בשינויו לאורך הזמן, בהתאם לשינויים בנסיבות החיים של ההורים והילדים.
נסיבות המצדיקות שינוי הסכם קיים
בתי המשפט מכירים בכך שמצבי החיים עשויים להשתנות לאחר אישור ההסכם, ולכן מאפשרים שינוי הסכם גירושין משמורת משותפת במקרים מתאימים. בין הנסיבות המצדיקות שינוי:
- מעבר מגורים – אחד ההורים מעוניין או נאלץ לעבור דירה למקום מרוחק
- שינוי במצב הבריאותי – הורה או ילד סובלים ממצב בריאותי חדש המצריך התאמת הסדרי המשמורת
- שינוי במצב התעסוקה – שעות עבודה חדשות, נסיעות תכופות לחו”ל וכדומה
- שינוי בצרכי הילדים – בגרות, שינוי במסגרת החינוכית, פעילויות חדשות
- בעיות ביישום ההסכם – הפרות חוזרות של ההסכם על ידי אחד ההורים
תהליך משפטי לשינוי הסכם
לשינוי הסכם משמורת משותפת יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט. התהליך כולל:
- הגשת בקשה לשינוי ההסכם, הכוללת פירוט של השינוי המבוקש והנסיבות שהשתנו
- הגשת תצהירים ומסמכים התומכים בבקשה
- דיון בבית המשפט, שבו כל צד מציג את עמדתו
- במקרים מסוימים, בית המשפט יבקש תסקיר מעובד סוציאלי
- החלטת בית המשפט אם לאשר את השינוי המבוקש, לאשר שינוי חלקי או לדחות את הבקשה
קריטריונים שבוחן בית המשפט
בבואו לבחון בקשה לשינוי הסכם משמורת משותפת, בית המשפט מתחשב בגורמים הבאים:
- האם אכן חל שינוי מהותי בנסיבות?
- האם השינוי המבוקש עולה בקנה אחד עם טובת הילד?
- יכולת ההורים לשתף פעולה ביישום ההסדר החדש
- גיל הילדים ורצונותיהם (בהתאם לגיל ולבגרות)
- האם נעשו ניסיונות להגיע להסכמה לפני הפנייה לבית המשפט?
דוגמאות מפסיקה עדכנית
בשנים האחרונות ניתנו מספר פסקי דין משמעותיים בנושא שינוי הסכם משמורת משותפת:
- בית המשפט אישר שינוי בהסדרי המשמורת בעקבות מעבר של אחד ההורים למרחק של 70 ק”מ, אך קבע נהלים מפורטים להסעת הילדים ולשמירה על רצף חינוכי
- במקרה אחר, בית המשפט סירב לאשר שינוי בהסכם משמורת משותפת בשל מעבר של הורה לחו”ל, בקובעו כי הפגיעה בקשר עם ההורה השני תהיה משמעותית מדי
- בית המשפט אישר שינוי בהסכם בעקבות שינוי קיצוני בשעות העבודה של אחד ההורים, תוך התאמת זמני השהות לאילוצים החדשים
חשיבות התיעוד והראיות
הורה המבקש לשנות הסכם משמורת משותפת צריך לאסוף ראיות התומכות בטענותיו. יש לתעד:
- הפרות של ההסכם הקיים
- תקשורת בין ההורים (הודעות, מיילים)
- מסמכים רפואיים או חינוכיים רלוונטיים
- אישורים על שינוי מקום מגורים או עבודה
שאלות נפוצות בנושא הסכם משמורת משותפת
האם משמורת משותפת מתאימה לכל משפחה?
לא, משמורת משותפת אינה מתאימה לכל משפחה. היא מצריכה רמה מסוימת של תקשורת ושיתוף פעולה בין ההורים, וגם התחשבות בגורמים נוספים כמו:
- גיל הילדים ומידת בשלותם
- יכולת ההורים לשתף פעולה
- קרבה גיאוגרפית בין בתי ההורים
- יכולתו של כל הורה לספק לילדים סביבה בטוחה ותומכת
במקרים של רמת עוינות גבוהה במיוחד בין ההורים או במצבים של אלימות במשפחה, משמורת משותפת עלולה להזיק לילדים ולא להועיל להם.
מה קורה כשאחד ההורים רוצה לעבור דירה?
כאשר אחד ההורים במשמורת משותפת מעוניין לעבור דירה למרחק משמעותי, עליו לקבל את הסכמת ההורה השני או אישור מבית המשפט. בית המשפט ישקול גורמים כמו:
- המרחק הגיאוגרפי וההשפעה על זמני השהות
- סיבת המעבר (עבודה, זוגיות חדשה, קרבה למשפחה)
- ההשפעה על הילדים (מערכת חינוך, חברים, פעילויות)
- אפשרות לשמירה על קשר משמעותי עם ההורה השני
במקרים רבים, המעבר יחייב התאמת הסכם המשמורת המשותפת למציאות החדשה.
איך מתמודדים עם אי-הסכמות לאחר אישור ההסכם?
מומלץ לנסות לפתור אי-הסכמות בדרכים הבאות, לפי סדר עדיפות:
- תקשורת ישירה – ניסיון לפתרון הבעיה בשיחה ישירה בין ההורים
- בקשת סיוע ממתאם הורי – פנייה למקצוען שתפקידו לסייע בפתרון מחלוקות
- הליך גישור – פנייה למגשר מקצועי
- פנייה לבית המשפט – כמוצא אחרון, כאשר הדרכים האחרות נכשלו
בהסכם משמורת משותפת מומלץ לכלול מראש מנגנון יישוב סכסוכים, שיקבע את הדרך בה יתמודדו ההורים עם חילוקי דעות.
האם ניתן להגיע להסכם משמורת משותפת ללא עורך דין?
מבחינה טכנית, הורים יכולים לנסח הסכם משמורת משותפת בעצמם, אך הדבר אינו מומלץ. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יכול:
- להסביר את המשמעויות המשפטיות של ההסכם
- לוודא שההסכם מכסה את כל הנושאים הנדרשים
- לנסח את ההסכם בלשון ברורה שתמנע פרשנויות שונות בעתיד
- לוודא שההסכם עומד בדרישות החוק ויאושר על ידי בית המשפט
גם אם ההורים מגיעים להסכמות בעצמם או בעזרת מגשר, מומלץ שכל אחד מהם יקבל ייעוץ משפטי נפרד לפני חתימה על ההסכם.
כיצד משפיעה משמורת משותפת על קצבאות והטבות מהמדינה?
משמורת משותפת עשויה להשפיע על זכאות להטבות וקצבאות מהמדינה:
- קצבת ילדים – משולמת להורה שהילדים רשומים אצלו במרשם האוכלוסין, אך ניתן להגיע להסכמה על חלוקתה
- מענק לימודים – להורה יחיד, אך ייתכן שבמשמורת משותפת אף אחד מההורים לא יהיה זכאי לו
- נקודות זיכוי במס הכנסה – לרוב מתחלקות בין ההורים במשמורת משותפת
- סיוע בשכר דירה – הזכאות עשויה להשתנות במצב של משמורת משותפת
חשוב להתייעץ עם עורך דין לגבי השלכות המשמורת המשותפת על הזכויות הסוציאליות של כל אחד מההורים.
הסכם משמורת משותפת הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לשני הורים להמשיך ולמלא תפקיד משמעותי בחיי ילדיהם גם לאחר פרידה. יחד עם זאת, זהו הסדר מורכב הדורש שיתוף פעולה, תקשורת טובה וגמישות מצד שני ההורים.
המפתח להצלחת הסדר משמורת משותפת הוא שמירה על טובת הילדים כשיקול עליון. ההורים צריכים להיות מסוגלים להפריד בין הקונפליקטים האישיים שלהם לבין התפקוד ההורי המשותף.
לסיכום, להלן מספר המלצות חשובות:
- קבלו ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין המתמחה בדיני משפחה לפני גיבוש ההסכם
- ודאו שההסכם מפורט ומכסה את כל הנושאים הרלוונטיים, כדי למנוע אי-הבנות בעתיד
- שקלו להיעזר בגישור או ייעוץ משפחתי כדי ליצור בסיס טוב לשיתוף פעולה
- היו גמישים והכינו את עצמכם לכך שייתכנו שינויים בהסכם לאורך הזמן
- התמקדו בתקשורת חיובית ופתוחה עם ההורה השני, והימנעו מלערב את הילדים במחלוקות
- דאגו לתיעוד מסודר של הוצאות, תקשורת והחלטות משותפות
משמורת משותפת מוצלחת מאפשרת לילדים ליהנות מקשר משמעותי עם שני ההורים, ומספקת להם את היציבות והביטחון להם הם זקוקים לאחר פרידת הוריהם.
קבלת ייעוץ משפטי מקצועי
גיבוש הסכם משמורת משותפת הוא צעד משמעותי בחייכם ובחיי ילדיכם. עורך דין אביב הראל, בעל ניסיון של למעלה מ-25 שנה בתחום דיני המשפחה והגירושין, יכול לסייע לכם לנווט בתהליך המורכב ולהגיע להסכם שישרת את האינטרסים שלכם ושל ילדיכם.
הניסיון הרב של משרדנו בטיפול במאות תיקי גירושין מוצלחים, כולל מקרים מורכבים של משמורת משותפת, מאפשר לנו להציע לכם ליווי מקצועי וצמוד, תוך אמפתיה והבנה של המצב הרגיש בו אתם נמצאים.
פנו אלינו עוד היום לפגישת ייעוץ ראשונית, בה נוכל להציג בפניכם את האפשרויות העומדות לרשותכם ולבנות יחד אסטרטגיה משפטית שתתאים לצרכים הייחודיים של משפחתכם.
משרד עורך דין אביב הראל – מחויבים להגן על זכויותיכם ועל טובת ילדיכם בכל שלב של התהליך.
