הסכם ממון

הסכם ממון, הינו מכשיר שהופך להיות נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות, בין בני זוג.

מה תכליתו של הסכם ממון ולמה הוא טוב?

תכליתו של הסכם הממון, בדרך כלל, להסדיר את העניינים הרכושיים בין בני זוג, קודם לנישואין, או במהלכם, במקרה של פירוד או פירוק התא המשפחתי. הסכם הממון בדרך כלל חוסם טענות של בן הזוג בכל מה שנוגע לרכוש, מצמצם את גבולות המחלוקות בין בני הזוג ומשפיע על כל ההליך המשפטי, מקצר אותו, מפשט אותו, בדרך כלל מייתר אותו, שהרי בני הזוג הסדירו כבר את ענייני הרכוש במסגרת ההסכם.

https://youtu.be/EKu66miVdCQ

בכל הנוגע לענייני רכוש ישנה אבחנה בין בני זוג שנישאו לפני יום 01/01/1974 לבין אלו שנישאו לאחר מכן. רוב הבוגרים שביננו נישאו לאחר מכן ועל כן, חל עליהם המשטר המשפטי של חוק יחסי ממון שקובע שכל מה שנצבר במהלך הנישואין (רכוש, זכויות, חובות וכיו”ב), עד למועד הקרע יחולק מחצה על מחצה בין בני הזוג (למעט מקרים מיוחדים בהם בית המשפט מוסמך לסטות מכך ולחלק את הרכוש באופן אחר).

כל זאת – בהיעדר הסכם ממון. אם קיים הסכם ממון אז נוהגים על פי הוראותיו. עוד קובע החוק כי מה שאחד מבני הזוג מקבל במתנה או בירושה אז הוא לא יהיה חלק מהרכוש שיחולק.

אז אם הכל כל כך ברור למה יש צורך בו?

כאמור הוא מאוד חשוב. נניח שאחד מבני הזוג מביא עימו קודם לתחילת הקשר דירת מגורים. דירת המגורים היא בדרך כלל סלע המחלוקת בין בני הזוג בעת הפירוד. בן הזוג המתגורר בדירה יכול להעלות טענות לשיתוף ספציפי בדירה שבן הזוג הביא עימו קודם לנישואין או ירש או קיבל במתנה והגם שהדירה רשומה בטאבו על שם בן הזוג האחד והגם שעל פי החוק אין לבן הזוג האחר זכויות בה, ככל והטענה תוכח יוכל בן הזוג לרכוש בה זכויות חרף ההסדר שקבוע בדין. וזה קורה לא אחת.

כשחיים יחד בדירה, מולידים צאצאים ומגדלים אותם בה ומשקיעים בה כספים אז ניתן לקבוע שחרף מה שקובע החוק יינתנו לבן הזוג שלא היו לו זכויות קודם לכן דירה, זכויות שוות לחלוטין.

בהמשך לכך, לא פעם הדירה נמכרת ומשמשת בסיס לרכישת דירה אחרת, גדולה יותר, המתאימה לצורכי המשפחה, ואז למעשה נעשה כאן “ערבוב” של נכסים שכן הדירה החדשה נרכשת על שם שני הצדדים ובמיוחד כשיש משכנתא ואז הדירה הישנה נבלעת ברכוש החדש שמחולק מחצה על מחצה במקרה של גירושין.

הסכם ממון המסדיר במפורש את העניינים, צופה פני עתיד ומנוסח על ידי עורך דין המתמחה בתחום יכסה את האפשרויות וייתן מענה לסוגיות השונות העולות. עורך הדין יוכל להציג לצדדים אפשרויות שכלל לא חשבו עליהן.

בעיקר חשוב הדבר בכל מה שנוגע לפרק ב’. היינו: אנשים שהתגרשו ויש להם רכוש ואף צאצאים, ונכנסים לפרק ב’, מולידים ילדים נוספים, אז הם חייבים לערוך הפרדה רכושית באמצעות הסכם ממון אחרת ימצאו בבעיה.

ההבדלים בין חלוקת רכוש על פי הסכם ממון וחלוקת רכוש לפי הסדר איזון משאבים בגירושין 

בטבלה הבאה נסקור את ההבדלים המהותיים בין חלוקת רכוש בגירושין הנערכת לפי עיקרון איזון המשאבים בחוק יחסי ממון בין בני זוג (ברירת המחדל), לבין חלוקת רכוש על בסיס הסכם ממון:

קריטריון חלוקת רכוש לפי הסכם ממון חלוקת רכוש לפי הסדר איזון משאבים
בסיס חוקי הסכם פרטי בין בני הזוג, מאושר על ידי בית המשפט או נוטריון חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973
עקרון החלוקה נקבע על פי ההסכמות בין בני הזוג חלוקה שווה (50-50) של הנכסים שנצברו במהלך הנישואין
גמישות גבוהה – בני הזוג יכולים להתאים את ההסכם לצרכיהם הספציפיים נמוכה – החוק קובע כללים אחידים לכל הזוגות
נכסים מלפני הנישואין ניתן להסדיר את מעמדם בהסכם, כולל אפשרות לשמירה על בעלות נפרדת נשארים בבעלות בן הזוג שהביא אותם, אך יתכנו טענות לשיתוף ספציפי
נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה ניתן לקבוע הסדרים מיוחדים לגביהם נשארים בבעלות בן הזוג שקיבל אותם, אלא אם כן הוכח שיתוף
חובות ניתן להגדיר כיצד יחולקו החובות חובות שנצברו במהלך הנישואין מתחלקים בין בני הזוג
זכויות פנסיוניות ניתן לקבוע הסדרים מיוחדים לחלוקתן מתחלקות באופן שווה, בהתאם לתקופת הנישואין
עסקים אפשרות להסדיר את אופן החלוקה של עסקים משפחתיים או פרטיים נחשבים כנכס משותף אם נוהלו במהלך הנישואין, אך יש מקום לטענות על תרומה לא שווה
גמישות לשינויים ניתן לכלול סעיפים המאפשרים שינויים בהסכם לאורך זמן קשיח – החוק חל באופן אחיד, אלא אם כן נחתם הסכם ממון 
הגנה על נכסים עתידיים ניתן להסדיר מראש את מעמדם של נכסים שטרם נצברו לא מוסדר – נכסים עתידיים יחולקו לפי הכללים הרגילים בחוק, בדגש על מועד הקרע בין בני הזוג
סמכות בית המשפט מוגבלת – בית המשפט נוטה לכבד את ההסכם, אלא אם כן יש עילה מובהקת לביטולו רחבה – בית המשפט יכול לסטות מחלוקה שווה בנסיבות מיוחדות
השפעה על הליך הגירושין עשוי לפשט ולקצר את ההליך עלול להוביל למחלוקות ולהליכים משפטיים ארוכים
התאמה לנסיבות אישיות גבוהה – ניתן להתאים לנסיבות הייחודיות של בני הזוג נמוכה – החוק מחיל כללים אחידים על כל הזוגות

מה מיוחד בהסכם ממון?

המחוקק העניק לו – לא לחינם – חשיבות ולכן אין די בחתימת הצדדים על ההסכם אלא שיש לתת לו תוקף משפטי. אם המדובר בהסכם קודם לנישואין, אזי יש לתת לו תוקף משפטי באמצעות נוטריון או באמצעות אישור בבית המשפט.

לאחר הנישואין יש לתת לו תוקף בבית המשפט בלבד. בהיעדר האישור אין להסכם הממון כל תוקף, אלא במקרים מאוד מיוחדים.

עורך דין גירושין אביב הראל

אודות הכותב
author
אביב הראלעו”ד ענייני משפחה וגירושין

עו”ד הראל רכש ניסיון עשיר בניהול וליווי סכסוכי ירושה מורכבים, ובניהול וליווי הליכי גירושין בכל ההיבטים הנוגעים לסכסוך משפחתי לרבות חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת ילדים, ומלווה ומייצג את לקוחותיו בכל הערכאות המשפטיות במדינת ישראל.